top of page
  • Yazarın fotoğrafıthrydi

Endüstriyel Otomasyon Nedir?




İnsan yaşamını kolaylaştıran, bilgiye, esnekliğe, yeniliğe ve kaliteye ulaştıran sistemlerin bütünü aslında endüstriyel otomasyonun temelidir. Herhangi bir sektörde insan gücünün yerini alan robotlar, akıllandırılmış makinalar, bir biriyle ve insanla haberleşebilen sistemler endüstriyel otomasyon sistemleri olarak adlandırılabilir.

Büyük emeklerle ortaya konulmuş olan endüstriyel otomasyon sistemleri insan gücünü en aza indirerek, üretimi de maksimuma çıkararak 24 saat çalışabilen sistemler elde etmenin yanında prosesin tüm süreçlerine esnek ve kaliteli sonuçlar alınmasına katkı sağlamaktadır.

Endüstriyel otomasyon sistemleri ilk kurulacağı zaman bir yatırım maliyeti gerektiren sistemlerdir. Fakat sonrasında personel giderleri konusunda sağlayacağı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda firmanın maliyetlerinde önemli seviyelerde azalma sağlayacaktır.


Kullanılan ürün ve ekipmanlar doğru seçildiği takdirde uzun yıllar bozulmayan ve bakım gerektirmeyen sistemlerdir.

Herhangi bir sektörde 7/24 üretim insan gücü ve emeğiyle mümkün değildir. Ancak endüstriyel otomasyon sistemleri ile tasarlanmış fabrikalar gibi büyük üretim tesislerinde süreçlerin doğru işlenmesiyle hammadde konusunda bir sıkıntı yaşanmadığı sürece üretimde aksama görülmeyecektir.

Kalite konusunda da otomasyon sistemleri yorulmazlar, kapasiteleri anlık olarak değişmez dolayısıyla saatlik veya dakikalık üretim kapasiteleri adedi veya miktarınca üretimlerine devam ederler. Üstelik çıkan ürünler elektriksel ve sistemsel bir arıza olmadığı sürece bir önceki ile aynı kalitededir.

Hassas üretimlerin olduğu sistemlerde insan gücü ile istenilen ağırlık veya mesafe bilgisini muhtemelen ayarlamak çok zor olacaktır. Endüstriyel otomasyon sistemlerinde ise matematiksel bir yapı olduğu için hata payı yok denilecek kadar azdır.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page