top of page
Search

Motor Sürücü ve Analog Sensör Kullanılan Kumanda Panolarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Hız ayarı gerektiren, motion kontrol uygulamalarında motor sürücüleri kullanıyoruz. Kullanacağımız motor sürücülerini seçerken sadece güç değerleri ve kullanmak istediğimiz kontrol yöntemiyle çalışıp çalışmadığı kadar filtre özelliklerine de dikkat etmek zorundayız.

Özellikle analog sensörlerin kullanıldığı sistemlerde sürücülerin oluşturduğu elektriksel bozulmalar, sensörlerden okumak istediğimiz verilerde hatalar meydana getirmektedir. Analog sensörlerden okumak istediğimiz basınç, hız, mesafe vb. bilgilerdeki bozulmalar sistemi çalışamaz hale getirebilir. Geri dönüşü olmayan kazalara sebebiyet verebilir.


Emc filtre sınıflandırması sürücü seçilirken dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biridir. Uygulamanızda kullandığınız analog ölçüm cihazları yoksa bile, aynı saha içerisinde kullanılan diğer makine ve ekipmanlarda kullanılıyorsa dahi, o cihazlarda da bozulmalara sebebiyet verebilir ve yanlış çözüm uygulamalarına gidilebilir. Bu gibi durumları engellemek açısından öncesinde bu çalışmaların yapılmasında fayda görüyoruz.

Kablo bağlantıları yapılır iken sürücülerin kullanıldığı motor kabloları pano içerisinde ve dışarısında blendajlı kablo seçilmelidir. Bu kabloların yürütüldüğü tava ve kanallar analog sensörlerin yürütüldüğü tava ve kanallardan ayrı olmalıdır. Analog sensörlerin de kabloları blendajlı seçilmelidir. Blendajlar pano içerisinde topraklanmalıdır. Mümkünse motor ve sensör topraklamaları ayrı yapılmalıdır.


Sürücü kablolarının belendajlı olmaması Plc ve HMI bağlantılarında da hatalara sebebiyet verebilir. Bilgisayar-PLC, Bilgisayar-HMI veya PLC-HMI bağlantılarında sürekli kopmalar, usb portunun cihazları tanımaması gibi hatalar alıyorsanız ortamda oluşan gürültüleri kontrol etmenizi öncelikli olarak tavsiye ederiz.

3 views0 comments

Σχόλια


bottom of page